TOPdesk logo

Best-of-breed vs. best-of-suite | Hva er forskjellen og hvilken løsning passer dere?

best-of-suite og best-of-breed

Er du er i markedet for ITSM-programvare eller andre IT-verktøy, er et av valgene du må ta, om du vil ha en best-of-breed eller en best-of-suite-løsning. Men når er det fornuftig å velge det ene over det andre? Hva er fordeler og ulemper? La oss se nærmere på det.

Hva er best-of-suite?

Best-of-suite-programvare er typisk et system som dekker flere virksomhetsbehov. Det kan sammenlignes med en ERP-programvare som inneholder en rekke funksjoner. Disse funksjonene kan variere fra regnskapsoppgaver, budsjettering og risikohåndtering til prosjektledelse, HR-relaterte oppgaver og rapportering. Det innebærer i korte trekk at du anskaffer et komplett system fra en enkelt leverandør, som leverer en allsidig løsning til virksomheten din.

Hva er best-of-breed?

Best-of-breed-programvare innebærer at du anskaffer forskjellige systemer fra forskjellige leverandører, som hver gir funksjoner som er spesialisert innen sitt område. Selv om dette kan bety at du må håndtere flere leverandører, er fordelen at de enkelte systemene sannsynligvis er mer skreddersydd og finjustert for å møte behovene virksomheten din har.

Best-of-suite vs best-of-breed?

Så hvilken løsning fungerer best for deg og din virksomhet?

Det kommer an på. Begge løsningene har selvfølgelig både fordeler og ulemper, og valget bør vurderes ut ifra prioriteringene og kravene virksomheten din har.

Her er noen ting du bør vurdere når du står overfor best-of-breed vs. best-of-suite-dilemmaet.

Hvor viktig er prosessen du vil støtte?

De første spørsmålene du bør svare på er: hvilken prosess skal systemet støtte, og hvor kritisk er denne prosessen for virksomheten din? Jo mer kritisk prosessen er, desto viktigere er det at programvaren oppfyller dine behov.

Generelt sett er bruk av best-of-breed-programvare det foretrukne valget for kritiske prosesser. Da en slik programvare vanligvis tilbyr mer funksjonalitet innen den ene spesifikke prosessen du ønsker støtte til.

Best-of-suite-programvare kan gjerne utmerke seg på ett eller flere områder, men vil typisk ha rom for forbedring på andre områder. Når Gartner forklarer best-of-breed, og bruker ERP-programvare som et eksempel, hevdes det at:

Virksomheter ofte kjøper programvare fra forskjellige leverandører for å få det beste tilbudet innenfor hvert bruksområde. For eksempel kan en virksomhet kjøpe en HR-pakke fra en leverandør, mens de går til en annen for regnskapsbehovene deres. Selv om leverandører av ERP-programvare tilbyr en rekke funksjoner og hevder at deres integrerte system er den beste løsningen, er det sjeldent at alle deler av et slikt system er best-of-breed.  (Definisjon, Gartner)

Hvis vi sammenligner denne problemstillingen med fotoredigering. Dersom du tidvis redigerer og beskjærer bilder bør standardfunksjonene som er inkludert i Microsoft Office, eller på telefonen din, dekke behovene dine. Hvis du derimot redigerer bilder på en mer regelmessig og profesjonell basis, trenger du på et tidspunkt funksjoner som bare verktøy som Adobe Photoshop tilbyr.

Hvor mye tid og penger vil du bruke?

Generelt sett betyr valg av best-of-breed programvare lavere kostnader i både tid og budsjett. Hovedsakelig fordi implementeringen har relativt liten innvirkning på virksomheten din. Implementeringen involverer vanligvis færre kolleger, færre funksjoner, og kan derfor håndteres raskere.

Det er imidlertid to ting å ta i betraktning.

Best-of-breed har typisk lavere kostnader for å komme i gang. Men dersom du fortsetter å anskaffe og sette sammen en rekke med betalte verktøy sammen, kan du ende opp med å betale like mye som for en best-of-suite-løsning. Så lenge du holder oversikt over hvilke verktøy du kjøper til hvilke formål, bør du kunne holde utgiftene i sjakk.

På den andre siden tilbyr også noen best-of-suite-løsninger modulære prisstrukturer, der du kun betaler for funksjonene du faktisk har behov for. I så fall kan det være verdt å vurdere en best-of-suite-løsning.

Hvor mange leverandører vil du jobbe med?

Å velge en best-of-suite-løsning betyr at du bare forholder deg til en leverandør for et system med flere funksjoner. Dette i seg selv har fordeler og ulemper.

Fordelen med å jobbe med én enkelt leverandør? Det kan spare deg tid med tanke på opplæring, implementering og støtte. Du vil også sannsynligvis ha ett enkelt kontaktpunkt for dine support- og kundehenvendelser. Spesielt hvis du har et godt samarbeid med leverandøren din, kan dette være en effektiv måte å jobbe på.

Samtidig er det også en risiko involvert. Dersom forholdet til leverandøren din ikke er bra, eller hvis programvaren på et tidspunkt ikke lenger strekker til, kan det gjøre det vanskeligere å bytte til en annen løsning. Du risikerer å bli låst til en bestemt leverandør, og hvis du likevel bestemmer deg for å bytte, kan det være både dyrt og tidkrevende å gjøre det.

La oss si at du har en best-of-suite ERP-løsning. HR-avdelingen din er fornøyd med lønnsfunksjonaliteten, men det funksjonelle for prosjektplanlegging ikke lever opp til standardene prosjektavdelingen har satt seg. De ønsker å kjøpe et nytt prosjektstyringsverktøy. Dette er et problem hvis det forventes at teamet skal fortsette å jobbe i samme løsning.

Hvorfor TOPdesk tror på best-of-breed

Selv om det er mange gode grunner til å velge en best-of-suite-løsning, legger vi ikke skjul på at vi tror på best-of-breed-tilnærmingen. Vi bestemte oss for lenge siden at vi ikke kan utmerke oss på alle områder. Vi tar sikte på å lage den beste programvaren for service management. Og videre la andre leverandører gjøre og levere det de kan best.

API-er, økosystem, markedsplass

Da TOPdesk ikke nødvendigvis tilbyr alle funksjonene en IT-avdeling trenger, blir det ekstra viktig å tilby integrasjoner med andre verktøy. Derfor har vi investert i å utvikle et godt og åpent API. Vi tilbyr for øyeblikket en rekke standardintegrasjoner, for eksempel for MS Entra ID (tidligere kjent som Azure AD) og Power BI. Ved hjelp av API-ene kan IT-team også bygge integrasjoner selv. I tillegg har vi bygget en markedsplass der du kan finne ulike integrasjoner du kan koble opp mot TOPdesk-miljøet. Markedsplassen har over hundre løsninger for forskjellige typer applikasjoner. Fra kommunikasjonsverktøy som Microsoft Teams, Slack og flere leverandører av live-chat og chatbot, til løsninger for oppdagelse av IT-ressurser (som Microsoft Intune og Lansweeper) og ulike AI-løsninger.

Økt skalerbarhet og fleksibilitet

For våre kunder er de viktigste fordelene med en best-of-breed-løsning både skalerbarhet og fleksibilitet.

Virksomheten din er stadig i endring. Både kundene og de ansatte forventer stadig mer, enten det gjelder teknologien du benytter eller hvor raskt du kan tilpasse deg deres behov. Et økosystem av best-of-breed-verktøy gjør det enklere for IT-virksomheter å legge til, forbedre eller erstatte visse funksjoner, i stedet for å måtte justere eller erstatte hele best-of-suite-løsningen.

Bestem selv

Dette er grunnen til at vi tror på kraften til best-of-breed. Men det er opp til deg å bestemme hva som fungerer best for din virksomhet når du velger et nytt ITSM-system. Å vite om du leter etter en best-of-breed eller best-of-suite-løsning, vil hjelpe deg med å begrense listen over leverandører.

Last ned vår Kjøpsveileder her

Er du på søken etter ny IT-løsning? Men hvordan vet du at du går for den riktige løsningen? Hvordan kan du sammenligne nåværende løsning med en potensiell erstatning i form av egenskaper og andre goder? Hvordan får du med deg resten av staben på en endring?